We gaan de wintermaanden weer in en dat betekent dat je ervoor moet zorgen dat ook het huis weer winterklaar is. Wim Kooijman geeft 5 eenvoudige tips, zodat je huis weer de winter doorkomt zonder problemen! Want voorkomen is beter dan genezen.

1. De schoorsteen vegen

Laat een schoorsteenveger minimaal één keer per jaar langskomen. Bij een schoorsteen die verstopt zit, is de kans op een schoorsteenbrand groot. Daarnaast kan een verstopt kanaal ook leiden tot een slechte verbranding.

Kijk ook eens vanaf buiten naar het lood om de schoorsteen. Zie je dat het los hangt of merk je gebreken op? Dan is de kans op een lekkage groot!

2. De cv-ketel

De gemiddelde levensduur van een cv-ketel bedraagt 15 jaar. Natuurlijk kan dit wat langer zijn, maar ook korter. Een kapotte cv-ketel in de winter is niet prettig. Zodra de temperatuur buiten kouder wordt, zetten we de verwarming binnen wat hoger. Als de ketel er slecht aan toe is, moet de ketel automatisch harder werken. Daarom is het aan te raden om te kijken wanneer de cv-ketel voor het laatst een onderhoudsbeurt heeft gehad.

Wat je zelf eenvoudig kan doen is de waterdruk controleren. Als de drukmeter minder dan 1,5 bar aangeeft, dan is het tijd om de ketel bij te vullen met water. Dit is een klusje dat je zelf kan doen. Op internet staan genoeg filmpjes waar dit stap voor stap wordt uitgelegd!

3. Afsluiten buitenkranen

Een simpel klusje, maar het moet wel even gedaan worden. Het afsluiten van de buitenkranen. Vaak zit in de woning een afsluitkraan waar je dit mee kan doen. Is de waterleiding niet af te tappen? Dan is het verstandig om deze te isoleren. Anders is het gevaar, dat deze zal bevriezen en kapot springen. Dit klinkt misschien als een hele klus, maar dat is het niet.

Bij de bouwmarkt haal je al voor een klein prijsje een isolatiebuis van schuim. Hier zit een insnede in verwerkt, dus je plaatst deze buis zo om de leiding.

4. Dakgoten

Zorg ervoor dat de dakgoten en platte daken vrij zijn van bladeren, takken, mos en ander vuil. Om ervoor te zorgen dat de regenpijp niet verstopt raakt met o.a. blad is het verstandig om een bladvanger te plaatsen. Ook dit product kan je bij de bouwmarkt halen voor een kleine prijs.

5. Ventilatieroosters

Voor je gezondheid is een goede luchtvochtigheid in huis erg belangrijk. Dit doe je door je huis te ventileren. Met ventilatieroosters voor je constant droge lucht aan. Het voordeel van droge lucht is dat het opwarmen van droge lucht minder energie kost dan het opwarmen van vochtige lucht.

Bij het openzetten van de ramen zit je al snel in de tocht. Met ventilatieroosters gaat de lucht over je heen, omdat deze zijn geplaatst op een hoogte van minimaal 1,8 meter.