Woning verkopen of verhuren? Dan komt er heel wat bij kijken, zo ook het aanvragen van een energielabel. In deze blog gaan we het energielabel behandelen. We leggen precies uit wat het is en waarom het nodig is.  

Wat is een energielabel? 

Een energielabel kan opgedeeld worden in twee onderdelen, het voorlopige energielabel en een definitief energielabel.  

Een voorlopig energielabel houdt in dat er geen definitief energielabel is geregistreerd voor uw woning. Op basis van woningkenmerkedie bekend zijn bij het Kadaster wordt een inschatting gemaakt. Deze inschatting zorgt voor een voorlopig energielabel.  

Het definitieve energielabel geeft een indicatie hoe energiezuinig uw woning is. Een definitief label laat zien welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn binnen de woning, maar geeft ook een overzicht van diverse woningkenmerken. Woningkenmerken die in het energielabel worden gemeld zijn bijvoorbeeld het woningtype, verwarming, beglazing en isolatie. Om een indicatie te geven in welke mate de woning energiezuinig is, wordt er gewerkt met labels. De labels variëren van A++++ tot en met G. Hierbij is een woning met een A++++ label het meest energiezuinig en een woning met een G-label het minst energiezuinig.  

 

 

Van voorlopig naar definitief 

Om erachter te komen of u een voorlopig of definitief energielabel heeft, klikt u hier. Heeft u een voorlopig energielabel? Geen paniek! Sinds 1 januari 2021 is er het e.e.a. veranderd omtrent het aanvragen van een definitief label. Waar het voorheen vrij eenvoudig was door het digitaal aan te kunnen vragen, ligt het anno 2021 wat ingewikkelder. Vanaf heden is het verplicht om een vakbekwaam energieadviseur in te schakelen. De energieadviseur komt bij u aan huis om de woning op te nemen en berekent hoeveel energie er nodig is voor verwarming, ventilatie, warm water en koeling van de woning. De energieadviseur stelt aan de hand van deze gegevens een definitief energielabel op. Dit label blijft 10 jaar geldig vanaf de registratiedatum.  

Heb ik een energielabel nodig? 

Bij de verkoop of verhuur van uw woning is het aanvragen van een energielabel sinds 2008 verplicht. Het definitieve label moet aanwezig zijn, zodra u uw woning in de verkoop of verhuur zet.  

Hulp bij aanvraag 

Ziet u door de bomen het bos niet meer? Geen probleem! Laat uw gegevens hieronder achter en uw nieuwe energielabel is snel en moeiteloos geregeld door Kooijman Makelaardij. Zo weet u altijd wie er voor de deur staat en met wie u te maken heeft. Wij regelen het voor u!  

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.